Så vet du vilken kylarvätska du ska ha
Att välja rätt kylarvätska för din bil är avgörande för att bibehålla dess prestanda och förlänga livslängden på motorn. Kylarvätska, en blandning av vatten och glykol, spelar en central roll i ditt kylsystem genom att reglera motorns temperatur. Vi förklarar vad som skiljer de vanligaste typerna av kylarvätskor åt, hur ofta du behöver fylla på dem, och hur du fyller på.
Vilken kylarvätska passar min bil?
- Regnummersök: skriv in ditt regnummer på mekster.se så tar vi fram alla kylarvätskor som passar för just din bil.
- Instruktionsbok: din bils instruktionsbok kommer också att specificera vilken typ av glykol som rekommenderas.
Typer av kylarvätska och deras skillnader
Kylarvätskor kan delas in baserat på deras glykolbas - etylenglykol eller propylenglykol. Etylenglykol är den mest använda basen tack vare dess effektiva frysskydd och korrosionsskydd, men är mycket giftigt. Propylenglykol, å andra sidan, är mindre giftig och används ofta där miljö- och hälsokrav är striktare, trots att det kan ha något sämre värmelednings- och korrosionsskyddsegenskaper.
Det finns också Long-Life kylarvätskor baserade på etylenglykol, som erbjuder förlängt korrosionsskydd och behöver bytas mindre frekvent.
Färg på kylarvätska
Färgen på kylarvätskan, vanligtvis blå eller rosa, indikerar inte nödvändigtvis dess funktion eller kvalitet. Färgen är bara ett tillsatsämne. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för att välja rätt typ av kylarvätska, oavsett färg.
När ska jag fylla på kylarvätska?
- Följ tillverkarens underhållsschema - Standard kylarvätskor bör bytas vart tredje år, Long-Life kylarvätskor har längre intervall.
- Vid varningslampor eller hög motortemperatur.
- Före långa resor.
Det är viktigt att regelbundet kontrollera nivån på kylarvätskan i din bil för att säkerställa att motorn fungerar optimalt. En bra tumregel är att göra en visuell inspektion av kylarvätskenivån minst en gång i månaden och alltid innan långa resor. Det är också klokt att konsultera bilens underhållsschema för tillverkarens rekommendationer om när kylarvätskan bör bytas ut, vilket ofta är vart tredje år för standard kylarvätskor och längre för Long-Life kylarvätskor. Tecken på att det är dags att fylla på inkluderar en varningslampa på instrumentbrädan eller om motorns temperaturmätare visar högre än normala temperaturer, vilket kan indikera en låg kylarvätskenivå eller ett problem inom kylsystemet.
Tecken på att du behöver fylla på eller byta kylarvätska
Om din bilens temperaturmätare visar höga värden eller om varningslampan för kylarvätskan tänds, är det dags att kontrollera kylarvätskenivån. En låg nivå kan indikera läckor i kylsystemet eller problem med vattenpumpen.
Potentiella problem vid frekvent påfyllning
Om du behöver fylla på kylarvätska ofta kan det vara tecken på läckage eller andra problem i kylsystemet. Det är viktigt att undersöka orsaken snarast för att undvika allvarligare skador på motorn.
Vart fyller jag på kylarvätskan?
Kylarvätskebehållaren finns under motorhuven, den är ofta genomskinlig & vit med ett metall eller svart skruvlock, ibland finns det även en termometerikon på locket. Den ska även vara markerad med minimum-streck för att säkerställa korrekt mängd kylarvätska. Om du fortfarande är osäker på vilken behållare som du ska fylla på i kan du titta i bilens instruktionsbok.
Hur fyller jag på kylarvätska?
Följ dessa steg för en säker påfyllning:
- Vänta tills motorn är sval: Innan du börjar, se till att din bil har svalnat helt. Öppna aldrig kylarvätskebehållaren när motorn är varm eftersom detta kan orsaka att hett trycksatt kylvätska sprutar ut.
- Lokalisera kylarvätskebehållaren: Kylarvätskebehållaren är vanligen genomskinlig och märkt med symboler eller text för att underlätta identifiering. Se till att du vet var behållaren för kylarvätska finns i din bil.
- Kontrollera nivån: Kontrollera kylarvätskans nuvarande nivå i förhållande till markeringarna på behållaren. Det bör finnas markeringar för minsta och högsta tillåtna nivå.
- Fyll på kylarvätska: Om nivån är under det rekommenderade minimum, fyll på med rätt typ av kylarvätska för din bil. Kylarvätskan ska blandas med vatten i ett förhållande om 1:1, om inte annat anges av tillverkaren. Använd en tratt för att minska risken för spill.
- Sätt tillbaka locket: När du har fyllt på kylarvätskan till rätt nivå, se till att du skruvar tillbaka locket ordentligt för att förhindra läckage och för att upprätthålla trycket i systemet.
- Kontrollera efter läckage: Efter att ha fyllt på kylarvätska, är det en god idé att kontrollera om det finns några tecken på läckage runt behållaren och slangen.
Följ alltid bilens instruktionsbok för specifika instruktioner och rekommendationer när det gäller att hantera och fylla på kylarvätska.