
Introduktion
I denna guide går vi igenom hur du tvättar bilen på ett skonsamt och proffsigt sätt - från skitig bil till ett blänkande utställningsobjekt! Guiden omfattar däremot inte däck- & fälgrengöring då vi delat in det i alldeles egna guider. Vill du läsa med om fälgrengöring kan du läsa vår fälgvårdsguide. Ordningsföljd och applikation av medel tar största hänsyn till det Svenska klimatet och det faktum att det förekommer mycket dubbdäck och salt på våra vägar under vintertid. En guide anpassad för svenskt väglag och klimat helt enkelt.
Kombinerade medel och produkter?
På senare år har det kommit ett enormt utbud med kombinerade rengöringsmedel, dessa finns för att rengöringen ska bli enklare. Allt ifrån schampon med vax till avfettning innehållande flygrostlösning. De kombinerade produkterna gör egentligen att man kan hoppa över vissa steg och fungerar faktiskt förvånansvärt bra vid exempelvis underhållstvättar, men för absolut bästa resultat bör man använda produkter avsedda för ett syfte. De produkter som enbart är schampo, vax eller polisher är optimerade för att ge full verkan utan kompromisser och funkar därav i regel otroligt bra.

Steg 1 - Förtvätt
Förtvätt är det första och kanske absolut viktigaste steget för ett lyckat slutresultat. Det finns flera olika typer av förtvättsmedel, vax-lösande förtvättsmedel och vax-säkraförtvättsmedel. Detta beror på om du även vill lösa upp gamla vax-lager eller inte. Ska du följa den här guiden fullt ut så kommer vi lägga på nytt vax senare, därför kan du välja ett vaxlösande förtvättsmedel. Nu för tiden finns det otroligt smidiga lösningar för förtvätt, dels vanliga sprayflaskor men också foam-lance eller även kallat skumlans. Detta bildar ett skum som gör att förtvättsmedlet inte torkar lika snabbt samt att det inte är lika rinnigt som ett förtvättsmedel utan skum. En foam-lance kräver däremot lite mer utrustning. Har du varken en foam-lance eller planer på att skaffa en så går det givetvis bra att använda andra metoder än just Foam Lance.
Så använder du förtvättsmedel - steg för steg:
- Spraya förtvättsmedlet över bilens, gärna med en foam-lance om du har utrustningen som krävs. Börja nerifrån och gå uppåt.
- Låt medlet verka 10-15 minuter eller så länge som möjligt utan att medlet torkar.
- Skölj av bilen (med högtryckstvätt om du har) - nerifrån och upp.
Varför nerifrån och upp?
Till skillnad från när du exempelvis handtvättar bilen och går uppifrån och ner så får du nu tänka om, när det du använder förtvätt går du istället nerifrån och upp. Upplöst smuts ska kunna rinna av bilen på en ren yta utan friktion så att smutsen inte fastnar i annan smuts och bildar klumpar av smuts. Har du däremot en ren yta och spolar nerifrån och upp så kommer tyngdlagen och den friktionsfria ytan hjälpa dig på vägen och låta smutsen enkelt rinna av.
Ingen högtryckstvätt? Ingen fara!
Har du ingen högtryckstvätt eller tillgång till vatten där du tvättar? Ingen fara - det finns portabla lösningar för att applicera förtvättsmedel / skumschampo, exempelvis med en tryckspruta eller ävem kallat "koncentratspruta".
Ska jag täcka fälgar och däck med förtvättsmedel?
Ja, förtvättsmedel kan man täcka in precis hela bilen med, det är till och med fördelaktigt att förtvätta fälgar och däck med förtvättsmedel innan man går på med fälgrengöring eller flygrostlösning.
Se alla förtvättsmedel
Steg 2 - Avfettning
Avfettning och i synnerhet kallavfettning är något som särskilt behövs på vårkanten efter en lång vinter. Vinterns dubbdäck sliter upp tjära från vägen som landar på bilens fälgar och lack. Tillsammans med andra föroreningar som bromsdamm, lim, spillt bränsle från tankning och liknande så är lacken ofta i akut behov av en grundlig rengöring. Låter man föroreningarna ovan ligga kvar på lacken så kan man skada lacken permanent, i synnerhet om de utsätts för direkt solljus under en längre tid. I regel så räcker oftast inte en vanlig tvätt efter en hel vinter med tuffa påfrestningar. Då behöver du en effektiv kallavfettning (ibland kallat tjärlösare, men då i mer koncentrerad form) som tar bort de mesta föroreningar lacken utsätts för.
Jag har lärt mig att man börjar med avfettning?
Absolut, man kan börja med avfettningen. Men faktum är att du kommer ha svårt att komma åt den mest ingrodda smutsen om du börjar med avfettning, detta på grund av att det i regel ligger ett lager med ytsmuts ovanpå den mest ingrodda smutsen. Därför rekommenderar vi alltid att man börjar med förtvätt för att få bort all den lösa smutsen om du har en väldigt smutsig bil. Har du förtvättat kommer du se precis vart du behöver använda avfettning.
1. Börja med kallavfettningen
- 1. Spraya avfettningen på bilen när den är torr (var extra noggrann runt hjulhusen).
- 2. Låt verka 5-10 minuter men låt inte torka på ytan.
- 3. Skölj med bilen (med högtryckstvätt om du har) - nerifrån och upp.
2. Gå vidare till alkalisk avfettning
Innan du har sköljt av kallavfettningen så ska du spraya den alkaliska avfettningen ovanpå kallavfettningen eftersom dessa medel arbetar tillsammans
- 1. Spraya den alkaliska avfettningen på bilen, den alkaliska kan användas över hela bilen, även runt fönsterrutor och gummilister (använder du en väldigt koncentrerad alkalisk avfettnings så bör du undvika fönster och gummilister).
- 2. Låt verka 5-10 minuter men låt inte torka på ytan.
- 3. Skölj bilen (med högtryckstvätt om du har) - nerifrån och upp.
Varför nerifrån och upp?
Till skillnad från när du exempelvis handtvättar bilen och går uppifrån och ner så får du nu tänka om, när det du använder kallavfettning går du istället nerifrån och upp. Upplöst smuts ska kunna rinna av bilen på en ren yta utan friktion så att smutsen inte fastnar i annan smuts och bildar klumpar av smuts. Har du däremot en ren yta och spolar nerifrån och upp så kommer tyngdlagen och den friktionsfria ytan hjälpa dig på vägen och låta smutsen enkelt rinna av. Ibland kan det behövas flera behandlingar just runt hjulen som är extra utsatta.
Kan jag använda multiavfettning istället för kallavfettning och alkalisk avfettning?
Ja, det fungerar att använda en multiavfettning också. En multiavfettning är ofta en mix av kallavfettning och alkalisk avfettning, ibland innehåller den till och med flygrostlösning. Det är med andra ord en mer "universal" lösning. En multiavfettning biter i regel inte lika hårt rejält ingrodd tjära, asfalt och annan fet oljebaserad smuts. Multiavfettningen är däremot snällare mot gummilister, torkarblad och fälgvikter som ofta är limmade, dessa kan en kallavfettning lösa upp. Vilken du ska välja får du avgöra helt själv, men vid en stor tvätt eller efter en lång vinter rekommenderar vi alltid en kallavfettning för att sedan gå på med en alkalisk avfettning.
Vad är en alkalisk avfettning?
En alkalisk avfettning löser organisk smuts, exempelvis vägdamm, pollen, insekter, mögel, lera och fett. Den alkaliska avfettningen används ofta flitigt på sommaren.
Vad ska jag tänka på med kallavfettning?
Kallavfettningen är otroligt effektiv, men det finns några saker att tänka på när du använder kallavfettning. Spraya aldrig kallavfettning runt fönster då det kan skada gummilisterna och gummit på torkarbladen. Ett annat område som du ska undvika är fälgvikterna, det finns nämligen balanseringsvikter som ofta sitter limmade på fälgen som kan lossna av en kallavfettning.
Se alla avfettningsmedelSteg 3 - Flygrostlösare (Om behov finns)
Trots att du tvättat bilen exemplariskt och på rätt sätt så kan det ibland finnas små mörka prickar som inte tycks gå bort. Detta egentligen ingenting konstigt och någonting som alla råkar ut för, detta är nämligen små järnpartiklar som även kallas ”flygrost”. Dessa bör man ta bort någon gång om året, och vad passar då bättre än vid den stora grundliga tvätten? För att få bort flygrost krävs ett speciellt medel, detta medel kan lösa upp flygrost som fastnat i lacken. Även de partiklar som börjat rosta, men låt det inte gå för länge.
Medlet skiftat i färg – vad gör jag?
Ingen fara, det kan se lite märkligt ut när järnpartiklarna börjar ”blöda” men det är ett tecken på att medlet har börjat verka och lösa upp flygrosten. Med andra ord ingenting att oroa sig för.
Hur använder jag flygrostlösare?
- 1. Spraya rikligt på angripna områden.
- 2. Vänta i 5-10 minuter så medlet hinner verka, ofta blir det även en färgskiftning när medlet börjar verka.
- 3. Spola av medlet och se flygrosten lämna lacken!

Steg 4 - Handtvätt
Med hjälp av en handtvätt så tar du bort den lösa ytsmutsen som ligger lätt ingrott ovanpå lacken. Handtvätten kan verka komplicerad, men med rätt utrustning så går det väldigt enkelt och ger ett fantastisk resultat. Det finns bättre produkter än någonsin tidigare och vi rekommenderar att alltid använda en tvätthandske framför tvättsvamp då tvätthandsken minimerar risken för att repa lacken. Tvätthandsken är många gånger mer skonsam även än de bästa tvättsvamparna av hög kvalitet.
Använd två hinkar
För att undvika att din hink med rengöringsmedel och vatten blir fylld med smuts så är det alltid fördelaktigt att ha en extra tvätthink som du kan skölja och krama ur tvätthandsken för att sedan återigen sänka ner den rena tvätthandsken i hinken med schampo.
Neutralt schampo till den grundliga rengöringen
När du gör en grundlig rengöring eller ”den stora tvätten” så kommer vaxningen senare, välj därför ett schampo utan vax. Vill du istället göra en snabbare tvätt kan du kolla in våra guide för underhållstvätt!
Handtvätta uppifrån och ner
Kanske är det lite förvirrande att man ibland tvättar nerifrån och upp och vid ett annat tillfälle tvärtom, men vid handtvätt så ska man alltid tvätta uppifrån och ner. Efter förtvätten bör den absolut värsta smutsen vara borta, men det kommer med stor sannolikhet finns lite smuts kvar som vi måste ta i beaktning. I detta fall när vi handtvättar så vill vi inte dra med oss smuts från nedre delen av bilen upp på de renare ytorna.
Så handtvättar du - steg för steg
- Späd schampot enligt tillverkarens instruktioner i en tvätthink. Använd gärna en hink med smutsavskiljare / grit guard.
- Rengör bilens renaste ytor först för att inte samla på dig onödigt mycket smuts och grus i början av tvätten. Tak och motorhuv brukar vara sådana ytor som är bra att börja med.
- Tvätta bilen med det utstpädda schampot och din tvätthandske, undvik att gnugga och göra cirkulära rörelser. Låt istället tvätthandsken göra jobbet genom att dra långa varsamma rörelser uppifrån och ner med tvätthandsken.
- Rengör handsken ordentligt när den blir smutsig i din andra hink med enbart vatten. Töm denna hink med jämna mellanrum.
- Låt inte rengöringsmedlet torka helt, spola av bilen innan medlet torkar. Om du märker att rengöringsmedlet börjar torka så kan du spola av bilen i omgångar.
- Torka bilen med hjälp av en torkduk. Torkduken dras varsamt över hela bilen. Låter man bilen lufttorka kan den bli ”flammig”.

Steg 5 - Polering (Valfritt)
Polering kanske inte behöver göras vid varje grundlig rengöring, det beror lite på hur ofta du gör en grundlig tvätt av din bil Har du inga synliga repor kan du gå direkt på polisher & lackrengöring i nästa steg. Men om du ska gå på polering så kan du fortsätta läsa! Efter de tidigare stegen är bilen förhoppningsvis ren och fin utan smuts eller avlagringar på lacken. Skulle du mot förmodan ha några smutspartiklar, tjära eller liknande kvar så kan du använda dig av en rengöringslera för att få bort den absolut sista smutsen. När du gjort slutbesiktning på att bilen är ren och fin är det dags att gå vidare till det riktiga finliret, nämligen poleringen! När du polerar en bil så kan man säga att man slipar bort ett väldigt tunt lager av lacken. Detta tar bort mindre repor och och missfärgningar / bleknader i lacken.
Kan jag polera själv?
Absolut! Nu för tiden finns det väldigt förlåtande oscillerande polermaskiner som gör det möjligt även för nybörjare att polera upp en bil med ett helt fantastiskt resultat. Med en oscillerande polermaskiner, även kallat "dual action"-polermaskin så är det svårare att misslyckas.
Tar jag bort ett lager av lacken?
En vanlig missupfattning när det kommer till polering är att man tar bort hela det översta lagret av lacken. Det finns i och för sig em viss sannig i att man tar bort det absolut översta lagret av lacken, men det handlar endast om några mikrometer. Med andra ord ”slipar” man enbart bort ett ytterst tunt lager. Med dagens moderna polermaskiner är det dessutom svårare än tidigare att göra fel.
Se alla polermedel
Steg 6 - Polisher och cleaners
Cleaners - få väck de minsta ytreporna
Nu är det dags att väcka lacken till liv på riktigt, vi börjar med en cleaner för att sedan gå över till en polisher! En cleaner är lite av ett "snällare" polermedel som också har lite av en polerande effekt men inte slipar lika mycket på lacken. Med hjälp av en cleaner så får du bort de minsta ytreporna och ger en härlig glans till lacken. Cleaners brukar ofta gå att applicera både med polermaskin, mikrofiberduk eller sämskskinn. Se rekommenderat applikation för vald cleaner.
Polisher - utställningsglans i vardagen
En polisher ger din bil lyster och utställningsglans i vardagen, lacken vaknar till liv och får den reflektiva effekten som man nästan bara ser på utställningar. En polisher förbereder också lacken för vaxning och ger optimala förutsättningar för vaxet att verka på bästa sätt.
Se alla polisher & cleanersSteg 7 - Vaxning - bevara ditt tidigare jobb
Behåll din showbilglans länge framöver! Nu är det dags att försegla ditt arbete och låta bilen behålla sin lyster och glans för en lång tid framöver! Det finns mängder med olika typer av vax, både de som appliceras för hand eller med maskin, eller den allra senaste innovationen – sprayvaxer! Sprayvaxerna kan ibland appliceras och masseras in med duk och ibland räcker det med att spraya på en våt yta och skölja av. Idén med ett bilvax är att de ska ge en vattenavisande och skyddande hinna samtidigt som det bidrar till en intensiv glans.
Hur vaxar man en bil?
Det finns lite olika metoder för att applicera vax, beroende på typ av vax därför rekommenderar vi att man följer anvisningarna för det vax man väljer. Men rent generellt så kan man tänka på att dela in bilen in mindre delar och vaxa lite åt gången och att aldrig vaxa bilen i direkt solljus.
Generella steg för att applicera vax
- Tvätta och torka bilen OM du inte har ett sprayvax som kan appliceras på en våt yta.
- Dela in och applicera vax på mindre ytor åt gången. Appliceringen sker antingen med mikrofiberduk, polermaskin eller med sprayflaska.
- Låt vaxet verka. Hårda vax verkar i ca 5 minuter, mjuka vax i ca 10 minuter och sprayvax behöver bara verka i någon minut i regel.
- Torka eller spola av vaxet beroende på vilken typ av vax du använder. Om du torkar av vaxet, tänk på att ha ren eller ny duk.
Den stora däck- & fälgrengöringsguiden!
Så tvättar du dina däck och fälgar på absolut bästa sätt!