Marinbatterier

Vi erbjuder ett stort sortiment marinbatterier till olika typer av båtar. Oavsett om du går för segel eller motor så kommer de flesta båtar förr eller senare behöva ett marinbatteri. Det finns två typer av marinbatterier, AGM- och GEL-batterier. Båda lämpar sig väl som just båtbatterier, batterierna är anpassade för att tåla djupurladdningar. De är också stöttåliga på ett bättre sätt än exempelvis batterier till bilen.
sort-descending

Marinbatterier till sjöss

Vi blir mer och mer bortskämda med bekvämligheter, det gäller inte bara i bilen utan även ute på sjön. Vi tar mer som en självklarhet och vill gärna ha god komfort ombord på våra båtar. Men all denna komfort brukar också resultera i att vi behöver en strömkälla. Detta får du med hjälp av ett marinbatteri, dessa är konstruerade för att dels kunna tända motorn men också förse båtens belysning, navigationssystem, vinschar, bogpropellrar eller annan utrustning med ström. Många marinbatterier är just en kombination av startbatterier och förbrukningsbatterier.

Vilket marinbatteri ska jag ha till just min båt?

Detta beror självklart på vilken utrustning du har och hur länge du är ute med båten i regel, men också vilka möjligheter och utrymmen som finns för att montera ett batteri. Men det finns några tumregler som man kan följa.

Ute på sjön bara över dagen

Dessa har oftast ingen avancerad elektronisk utrustning, kanske en liten båt med utombordare. Här kan det räcka med ett slutet startbatteri (välj en syrabatterier på sjön) eller fritidsbatteri då dess främsta uppgift är att start motorn.

Ute mindre än tre dagar åt gången

Här brukar man komma upp i lite mer elektronik men fortfarande inga extrema mängder med elektronisk utrustning, ett renodlat marinbatteri är däremot på sin plats här.

Ute i flera dagar i sträck

Du kanske har en större båt med mycket och delvis avancerad utrustning. Här rekommenderas ett högkvalitativt AGM-batteri avsett för marina ändamål. Ett AGM-batteri kan ta lite längre tid att ladda men kan även laddas ur utan att ta skada. En båt i den här storleken kan även ha separata batteridepåer för startbatterier och förbrukningsbatterier. Då får du helt enkelt köpa två olika typer av batterier.

Är marinbatteri och båtbatteri samma sak?

Ja ett marinbatteri är i mångt och mycket samma sak som ett båtbatteri. Den stora skillnaden är att ett marinbatteri kan ha särskilda höljen eller ett bättre skydd mot fukt och väta. Men det finns även kombinerade batterier som fungerar i flera miljöer.

Med rätt båtbatteri kan du njuta fullt ut till sjöss utan att oroa dig för att din elektroniska utrustning skulle sluta fungera. Det är inte bara de komfortabla funktionerna som kräver rätt batterival, utan även säkerhetsutrustning. Allt ifrån lanternor, radio, GPS och displayer kan komma att ha batteriet som primär strömkälla.

 

Båtbatteri

Kan ett fritidsbatteri användas i en båt? Både ja och nej, eftersom de flesta båtar inte har en startmotor på samma sätt som en bil så fungerar ett fritidsbatteri med högre fuktskydd alldeles utmärkt i dessa avseenden.

Ett båtbatteri kan även kallas marinbatteri men är samma sak. Oavsett om du har en motorbåt eller segelbåt kommer ett båtbatteri behövas förr eller senare. Båtens batteri används kan användas till flera saker, exempelvis bogpropellrar, vinschar, ankare, belysning med mera. Ett båtbatteri bör kunna tåla en viss mängd fukt. Men tänk oavsaett på hur du monterar ditt batteri, en felplacering kan potentiellt förtkorta livslängden på ditt båtbatteri. Oavsett vilken båtmodell du har eller vilket batteri du än behöver så har vi förhoppningsvis någonting för dig, är du osäker på vilket batteri du ska välja så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Här på mekster.se hittar du båt- & marinbatterier som passar de allra flesta energibehov i styrkor mellan 75 A – 220 A. Vi säljer fritidsbatterier till riktigt bra priser från de kända varumärket Monbat.

båtbatteri