Laddboxar

Införskaffa en laddbox - ladda kontrollerat, snabbare, billigare och uteslut risken för brand. Du kan även ansöka om bidrag hos naturvårdsverket som kan täcka 50% av kostnaden upp till 10 000 kr, så vad väntar du på?!

Vanliga frågor

Grid
sort-descending

2 Items

Det finns olika aspekter man söker efter vid köp av laddningstillbehör till bilen. Som konsument eftersträvar man självklart ett lågt laddpris, en enkel laddning och det ska helst gå snabbt. Om du ska köpa hemmaladdare till elbil så behöver du inte alltid aspirera efter en snabbladdning, snarare en effektiv laddning av lägre effekt under natten vilket inte sliter på batteriet lika mycket som en laddning av högre effekt. Detta innebär att du i längden sparar pengar på att investera i en laddbox och laddabilen hemma gentemot publika laddstolpar där du kan snabbladdabilen, din bil kommer räcka längre!

Det första du ska ta reda på när du köper en laddbox är vad du har för huvudsäkring hemma. Detta kommer avgöra vilken kw på laddboxen du kan använda. De flesta villorna använder 20A och 25A, har du några av dessa säkringar hemma så kan du utan problem använda en laddbox av 3,7 W som använder 16A i enfas. Har du en 16A-säkring i huset så bör du kolla i elskåpet eller kontakta ditt elnätsbolag för att vara på den säkra sidan. Har du en ren elbil så rekommenderar vi att du söker efter en laddbox som har 11kw eftersom de använder sig av tre faser samtidigt

Angående vilken ”Typ” du ska köpa så beror det helt på vilken bil du har. Den europeiska standarden är Typ 2 och vi rekommenderar även att du köper en laddbox med Typ 2 uttag pga naturvårdsverkets laddboxbidrag, det gäller nämligen bara för Typ 2. Vill du dock utnyttja bidraget men har en Typ 1 bil så går det att använda en laddbox med Typ 2 uttag och sedan köpa en kabel med Typ 1 i ena änden och Typ 2 i andra. Läs mer på naturvårdsverkets hemsidan för att ta reda på hur du ansöker efter bidrag.