Växellådsolja

Växellådsolja är ett viktigt smörjmedel i alla fordon, men förarna glömmer ofta bort det. Att inte byta växellådsolja kan leda till allvarliga skador på växellådan och kan bli mycket dyrt att reparera. Växellådsolja bör bytas på manuella såväl som automatiska bilar. Det är ett enkelt jobb som bara tar några minuter och som sparar pengar i längden.

sort-descending

Hitta rätt växllådsolja till din bil hos mekster.se

Växellådsolja / Transmissionsolja


Användningsområden

Växellådsolja som även kallas transmissionsolja används till både bilar med manuell växellåda och automatisk växellåda. Transmissionsolja används inte bara i växellådan utan brukar även användas i bakaxeln och slutväxlar.


Behöver man verkligen byta växellådsoljan?

Tyvärr så har många biltillverkare tagit bort Växellådsoljan från serviceintervaller vilket är lite märkligt då alla oljor åldras och slits, Transmissionsoljan är inget undantag då kuggarna i växellådan utsätts för en stor belastning. Det är däremot vanligare att transmissionsoljan ingår i serviceintervaller för yrkesfordon så som taxibilar, polisbilar och ambulanser. Oljan har även ett viktig uppgift att förhindra korrosion (Rost). En växellådsolja tappar sina egenskaper med tiden precis som alla andra oljor, detta leder till slitage, sämre växlingsfunktion och en högre bränsleförbrukning. En förutsättning för att uppleva en mjuk körupplevelse är att välja rätt växellådsolja.


Väj rätt transmissionsolja

Bilens motorer blir allt mer komplicerade och därmed ökar kraven på oljorna som du använder i bilen. Att du väljer rätt olja är en förutsättning för att växellådan ska fungera problemfritt och hålla växellådan i gott skick. Olika biltillverkare har olika material på synkroniseringsringar och lager. Transmissionsoljor är ofta indelade efter viskositet, med viskositet menar man hur trögflytande oljan är. För att ta reda på vilken olja som passar till din bil så kan du kolla i handboken för bilen som du ofta hittar i bilens handfack. Vi vet att det kan vara mycket att hålla koll på, Att chansa vilket olja man ska använda är inget alternativ då du kan förstöra växellåda. Därför tycker vi att du ska lämna över jobbet till oss. Skriv in ditt registreringsnummer i vårat regnummer-sök så tar vi fram oljan som passar bäst till din bil.


Transmissionsolja för automatväxel

Olja för automatiska växellådor kallas ofta ATF - Automatic Transmission Fluid. ATF anses ofta vara det mest avancerade och komplexa smörjmedlet inom oljeindustrin. Varför? En modern automatisk växellåda är otroligt avancerad och har därför speciella krav på smörjning. En växellådsolja för automatväxel har samma uppgifter som övriga transmissions oljor, smörja och kyla. Växellådsoljan för automatlådor är ofta färgade röda för att förhindra att du ska blanda ihop dem med övriga växellådsoljor. En fördel med att oljan är färgad är att det är lättare att spåra ett läckage genom oljan.