Lumen är det absolut vanligaste måttet som används för att jämföra ljusstyrkan på olika enheter. Lumen mäter ljusflödet från en ljuskälla totalt i alla riktningar. Lumenvärdet påverkas inte av reflektorns yta eller av formen på ljuskäglan.
LUX
Illuminans - lx
Lux är ett sätt att mäta belysningsstyrka eller även kallat illuminans, en lux är definierad som en lumen per kvadratmeter (1 lux = 1 lm/m2). Man brukar säga att en lux är ljusstyrkan som krävs för att läsa en dagstidning. Lux går normalt inte att jämföra med andra tal och har därför blivit ett populärt sätt att mäta ljusstyrkan för LED-belysningar vid en specifik punkt / ett givet område, till exempel att en LED-bar kan uppnå 1 LUX vid 350 meter. Att ett extraljus uppnår 1 LUX vid ett längre avstånd betyder inte per automatik att det är ett bättre extraljus/LED-bar, ljus som en fjärrbild/bred ljusbild når oftast en kortare distans då ljuset är tänkt att lysa bredare ut mot skogen och dikeskanterna. Men lux är en effektiv enhet för att få en fingervisning om hur lång distans belysningen når i meter.
ECE-reglementet, Referenstal & Kapslingsklasser
Vad innebär ECE-reglementet?
All belysning till bilen inklusive extraljus måste sedan 1/1 2005 vara EU-godkända. Har du en bil som är äldre än 1/1 2005 kan man hävda att extraljusen monterats innan dess, reglerna gäller inte retroaktivt. Men det är upp till var och en hur man förhåller sig till bestämmelserna.
E-märkningen gäller både armatur med ljuskälla samt kringutrustning, allt ska vara e-märkt som helhet. E-märkningen anger inte bara ett godkännande ljusmässigt, utan också vad det är godkänt som. Bara för att en lampa är E-godkänd så kan man inte använda den till vad som helst. Felaktig kombination är olaglig. Tex. en E-märkt sidomarkeringslampa kan inte användas som ett främre positionsljus, där får enbart en E-märkt godkänd positionsljuslampa användas.
E-märkningen intygar alltså att belysningen är anpassad för rätt ändamål. Tex. kan de mest extrema extraljusen ej vara godkända på grund av att de har passerat gränsen för vad som är rimligt. Ljuset kan vara så oerhört skarpt och råkar man blicka in i en sådan på för nära håll finns risk för ögonskador. Ingen vill möta en bil med sådana ljus tända på ett backkrön. Det är därför lampor med den här räckvidden inte är E-märkta, det vill säga inte godkända. Även om de ofta säljs och används av långtradare, rallybilar och bilister i de norra delarna av landet.
Ej E-märkta billampor får alltså enligt lag ej användas i trafik. I praktiken är det dock sällan trafikpolisen har några synpunkter på E-märkningen eftersom vi i Sverige inte räknar referenstal och kan ha hur många extraljus vi vill.
Vad är ett referenstal?
Referenstal är ett värde som finns till alla E-märkta helljus och extraljus. Enligt ECE-bestämmelser får det samlade referenstalet på helljus och extraljus inte överstiga 100 på ett fordon. Referenstal finns tryckt i glaset på alla godkända lampor.
Det är också ett bra indikationsvärde på hur mycket ljus man får ur en lampa. Desto högre värde, desto mer ljus och starkare belysning. Värdet är blandning av flera mätvärden tex. styrka, räckvidd och hur långt lampan lyser i förhållande till bredden.
Sverige har ett nationellt undantag från dessa regler om referenstal, kravet på att all belysning ska vara E-märkt kvarstår dock. Det finns alltså ingen begränsning på referenstal, man kan därför installera obegränsat antal extraljus på sitt fordon.
Utomlands finns begränsningar i referenstal och därför är det en bra idé om extraljusen är urkopplingsbara om man kör utanför Sveriges gränser och överstiger referenstalets gränser.
Kaplingsklasser (IP-Klasser)
IP-skyddsklassen anger hur motståndskraftig produkten är. Detta är en internationell skyddsgrad och specificerar vilket skydd produkten har mot inträngande av fasta eller flytande främmande ämnen, t.ex. damm eller vatten.
Vad är kelvin?
Vitt är inte bara vitt. Färgtemperaturen avgör hur det mänskliga ögat uppfattar vitt. Ju lägre färgtemperatur som en lampa avger, desto gulare kommer ljuset att verka och tvärtom.
En hög färgtemperatur ger vad som kallas för ett kallt ljus där det vita framträder mycket skarpt och passar bra där arbete ska utföras, även på vägar. Ett högre tal innebär inte automatiskt en bättre lampa. Färgtemperaturen varierar för vilket ändamål belysningen är till för.
Vilka ljusbilder finns det?
Ljusbilden på ett extraljus styrs av utformningen på reflektor eller glas
Fjärr/Bred/Flood
Ger en ljusbild av samma karaktär som det vanliga helljuset men längre och bredare
Pencil/Spot
Pencil ger en lång och smal ljusbild. Anävnds ofta i kombination med Fjärr/Flood extraljus.
Combo/Kombo
Kombinations-ljusbild med inslag utav både pencil och flood. Det absolut vanligaste alternativet i Sverige där vi har både motorvägar där man vill ha en lång ljusbild men också mycket skogar och slingriga småvägar där man föredrar en bredare ljusbild ner i dikeskanterna.
Att köpa våra kompletta LED-rampspaket är ungefär som att köpa en matkasse, fast billigt! Istället för att du själva ska plocka ihop kablage och hållare som lämpar sig väl med LED-rampen så har vi redan gjort det jobbet åt dig, när man köper ett färdigt paket får man alltid samma eller bättre pris än om man plockar ihop delar var för sig. Ett utmärkt val för de flesta med andra ord!
Vi erbjuder extremt populära LED-ramper till riktigt grymma priser från Strands, OSRAM, Swedstuff och många fler! Utbudet är brett med LED-ramper i alla prisklasser så att du som kund ska kunna välja och vraka oavsett vilken plånboksstorlek du har. Det finns även en simpel gör det själv-guide så att du på nolltid ska kunna montera din LED-ramp på bilen.
Led-ramp är en utomordentligt bra produkt för dig som ofta kör på mörka landsvägar, det gör dig generellt säkrare om du ofta färdas med bilen under de mörka timmarkan & kör mycket bil på vintern. Om du ofta kör på vägar som inte är upplysta så är det en led ramp ett väldigt bra komplement att investera i.
LED ramp eller extraljus?
Det finns många fördelar med led ramper som konkurrerar extraljusen på ett fenomenalt sätt.
Längre livslängd (upp emot 30 000 timmar)
Robusta och vibrationståliga
Direkt start med full prestanda
Annan typ av utseende – stilrent och slimmat
Mer ljus för mindre peng
Drar mindre energi än halogen & xenon
Slipp extern ballast
Kan monteras i grillen vilket resulterar i mindre luftmotstånd som i sin tur ger lägre bränsleförbrukning samt ett mer diskret utseende
Flera monteringsalternativ
Du kan montera led rampen på många olika sätt och många olika fordon. Många tror att led ramper bara används på bilar men efterfrågan är mycket stor hos lastbilschaufförer och maskinutföranden vilket är minst nödvändigt med tanke på de tunga och mörka arbetsmiljöerna
Vilken led ramp är bäst?
Bra fråga! Det går riktigt inte att svara på, detta beror på vilken personlig preferens du har och hur du kommer att använda led rampen. Rigid är en av de största tillverkarna och har tagit stor yta på marknaden vilken gör de till en av de bästa inom området. Lite dyrare produkter men då vet du vad du får - ett riktigt kraftpaket. Detta betyder inte att allt annat är strunt. Strands är också en av de största, en svensk extrabelysnings-tillverkare som har vart med länge och jobbar kontinuerligt med att ligga i framkant med LED-tekniken. Strands är kända för att ge valuta för pengarna, en favorit bland folket, mycket ljus för pengarna och passar alla plånböcker
Som sagt, personlig preferens är också ett värde i ekvationen. Något som kan vara bara att ha koll på är olika ljusbilder. Det finns i regel tre olika ljusbilder, och de ger tre olika typer av ljus i form av densitet, spridning och miljö. Fjärr även känt som bred eller flood, ger ett ljus som är jämförbart med helljusen på din bil fast längre och bredare. Den andra ljusbilden är pencil eller spot, här får du en lång och smal ljusbild, Om du är ute efter en längre ljusstråle så är spot för dig. Den sista är Kombo, det är en kombination av de tidigare nämnda, en ljusbild som är lite bredare en de flesta. Det finns även böjda ramper (curved). Ljusrampen är då böjd för att ljuset ska skjutas ut till sidan av vägen och även passa bättre rent utseendemässigt på bilar som har en böjd framdel
Är de dyraste ramperna alltid bäst? Nej, riktigt så enkelt är det inte. Varje LED-ramp har en egen ljuskaraktär i form av både spridning, längd och färgtemperatur. Är då en bredare ljusbild bättre än en lång ljusbild? Det är ju givetvis en personlig preferens som man får avgöra själv, det finns även billiga ljusramper som ger ifrån sig riktigt mycket ljus, men och andra sidan är kanske inte ljusbilden helt bekväm. En bra tumregel brukar kunna vara att en dyrare LED-ramp har högre byggkvalitet och en jämnare och finare ljusbild. Du får helt hitta den bästa LED-rampen helt utifrån dina egna preferenser.
Kompletta ljusrampspaket
Vill du ha en LED-ramp och alla monteringsprodukter som behövs där till och så snabbt som möjligt? Vad bra, du är på helt rätt ställe! För att kunna använda en LED-bar till bilen kommer du att behöva två obligatoriska saker utöver själva LED-rampen; En kabelsats som du kopplar från bilbatteriet till LED-rampen och en hållare för att den ska kunna fästas på bilen. Hur vet jag vilken kabelssats och hållare som passar till LED-rampen? Det är inget du behöver bekymra dig över, det är därför vi har byggt paket där du får med allt du behöver vilket gör att du kommer spara tid och få en kvalitativ samt enkel montering. För att göra valet ännu enklare har vi dessutom tagit fram en belysningsguide som hjälper dig att hitta en passande LED-bar till din bil baserat på din bils storlek, vart du kör och vilken design du föredrar. Bland våra belysningspaket finns det något för alla bilar och plånböcker. Det kan vara lite svårt att montera en LED-ramp om man aldrig gjort det förut men något den händige absolut klarar av. Vi har dessutom en gör det själv-guide som guidar dig genom hela monteringsprocessen. Ifall du fortfarande känner dig osäker rekommenderar vi att du kontaktar närmsta verkstad.
Bilstorlek - LED-rampsstorlek - Plånboksstorlek
Det spela ingen roll om du har en stor eller liten bil, du kan fästa en LED-ramp oavsett vilken modell du har. Dock finns det självklart aspekter som begränsar möjligheterna, liten bil kan såklart inte montera en lång led-ramp längs framsidan av bilen, men vi har kortare led-ramper för små bilar som passar. När det kommer till plånbok och budget så har vi något som passar alla. Extremt prisvärda LED-bars som verkligen ger valuta för pengarna, eller snarare mycket ljus för pengarna! En LED-bar för under 1000 kr, ja du, det är inte så mycket att bråka om!
Skräddarsydd LED-ramp
För att välja den LED-rampen som passar just dig har vi skapat en belysningsguide som vägleder till en så skräddarsydd LED-bar som det bara går. Genom guiden kommer du bara behöva besvara fyra frågor som gör att produkten kommer spegla dina preferenser så bra som möjligt. Om du fortfarande behöver hjälp angående valet av LED-barkit så kan du självklart fråga vår kundtjänst. De hjälper dig mer än gärna att hitta rätt LED-rampskit till din bil.
Vad är en extraljusramp?
En extraljusramp är egentligen precis samma sak som en LED ramp, det är egentligen bara ett annat ord som ofta kan förekomma för LED-ramper.