LED-rampspaket
Att köpa våra kompletta LED-rampspaket är ungefär som att köpa en matkasse, fast billigt! Istället för att du själva ska plocka ihop kablage och hållare som lämpar sig väl med LED-rampen så har vi redan gjort det jobbet åt dig, när man köper ett färdigt paket får man alltid samma eller bättre pris än om man plockar ihop delar var för sig. Ett utmärkt val för de flesta med andra ord!
Vi erbjuder extremt populära LED-ramper till riktigt grymma priser från Strands, OSRAM, Swedstuff och många fler! Utbudet är brett med LED-ramper i alla prisklasser så att du som kund ska kunna välja och vraka oavsett vilken plånboksstorlek du har. Det finns även en simpel gör det själv-guide så att du på nolltid ska kunna montera din LED-ramp på bilen.
Vanliga frågor
-
Vad är lumen och lux?
LUMEN
Ljusflöde - lm
Lumen är det absolut vanligaste måttet som används för att jämföra ljusstyrkan på olika enheter. Lumen mäter ljusflödet från en ljuskälla totalt i alla riktningar. Lumenvärdet påverkas inte av reflektorns yta eller av formen på ljuskäglan.
LUX
Illuminans - lx
Lux är ett sätt att mäta belysningsstyrka eller även kallat illuminans, en lux är definierad som en lumen per kvadratmeter (1 lux = 1 lm/m2). Man brukar säga att en lux är ljusstyrkan som krävs för att läsa en dagstidning. Lux går normalt inte att jämföra med andra tal och har därför blivit ett populärt sätt att mäta ljusstyrkan för LED-belysningar vid en specifik punkt / ett givet område, till exempel att en LED-bar kan uppnå 1 LUX vid 350 meter. Att ett extraljus uppnår 1 LUX vid ett längre avstånd betyder inte per automatik att det är ett bättre extraljus/LED-bar, ljus som en fjärrbild/bred ljusbild når oftast en kortare distans då ljuset är tänkt att lysa bredare ut mot skogen och dikeskanterna. Men lux är en effektiv enhet för att få en fingervisning om hur lång distans belysningen når i meter.
-
ECE-reglementet, Referenstal & Kapslingsklasser
Vad innebär ECE-reglementet?
All belysning till bilen inklusive extraljus måste sedan 1/1 2005 vara EU-godkända. Har du en bil som är äldre än 1/1 2005 kan man hävda att extraljusen monterats innan dess, reglerna gäller inte retroaktivt. Men det är upp till var och en hur man förhåller sig till bestämmelserna.
E-märkningen gäller både armatur med ljuskälla samt kringutrustning, allt ska vara e-märkt som helhet. E-märkningen anger inte bara ett godkännande ljusmässigt, utan också vad det är godkänt som. Bara för att en lampa är E-godkänd så kan man inte använda den till vad som helst. Felaktig kombination är olaglig. Tex. en E-märkt sidomarkeringslampa kan inte användas som ett främre positionsljus, där får enbart en E-märkt godkänd positionsljuslampa användas.
E-märkningen intygar alltså att belysningen är anpassad för rätt ändamål. Tex. kan de mest extrema extraljusen ej vara godkända på grund av att de har passerat gränsen för vad som är rimligt. Ljuset kan vara så oerhört skarpt och råkar man blicka in i en sådan på för nära håll finns risk för ögonskador. Ingen vill möta en bil med sådana ljus tända på ett backkrön. Det är därför lampor med den här räckvidden inte är E-märkta, det vill säga inte godkända. Även om de ofta säljs och används av långtradare, rallybilar och bilister i de norra delarna av landet.
Ej E-märkta billampor får alltså enligt lag ej användas i trafik. I praktiken är det dock sällan trafikpolisen har några synpunkter på E-märkningen eftersom vi i Sverige inte räknar referenstal och kan ha hur många extraljus vi vill.
Vad är ett referenstal?
Referenstal är ett värde som finns till alla E-märkta helljus och extraljus. Enligt ECE-bestämmelser får det samlade referenstalet på helljus och extraljus inte överstiga 100 på ett fordon. Referenstal finns tryckt i glaset på alla godkända lampor.
Det är också ett bra indikationsvärde på hur mycket ljus man får ur en lampa. Desto högre värde, desto mer ljus och starkare belysning. Värdet är blandning av flera mätvärden tex. styrka, räckvidd och hur långt lampan lyser i förhållande till bredden.
Sverige har ett nationellt undantag från dessa regler om referenstal, kravet på att all belysning ska vara E-märkt kvarstår dock. Det finns alltså ingen begränsning på referenstal, man kan därför installera obegränsat antal extraljus på sitt fordon.
Utomlands finns begränsningar i referenstal och därför är det en bra idé om extraljusen är urkopplingsbara om man kör utanför Sveriges gränser och överstiger referenstalets gränser.
Kaplingsklasser (IP-Klasser)
IP-skyddsklassen anger hur motståndskraftig produkten är. Detta är en internationell skyddsgrad och specificerar vilket skydd produkten har mot inträngande av fasta eller flytande främmande ämnen, t.ex. damm eller vatten.
-
Vad är kelvin?
Vitt är inte bara vitt. Färgtemperaturen avgör hur det mänskliga ögat uppfattar vitt. Ju lägre färgtemperatur som en lampa avger, desto gulare kommer ljuset att verka och tvärtom.
En hög färgtemperatur ger vad som kallas för ett kallt ljus där det vita framträder mycket skarpt och passar bra där arbete ska utföras, även på vägar. Ett högre tal innebär inte automatiskt en bättre lampa. Färgtemperaturen varierar för vilket ändamål belysningen är till för.
-
Vilka ljusbilder finns det?
Ljusbilden på ett extraljus styrs av utformningen på reflektor eller glas
- Fjärr/Bred/Flood Ger en ljusbild av samma karaktär som det vanliga helljuset men längre och bredare
- Pencil/Spot
- Combo/Kombo
Pencil ger en lång och smal ljusbild. Anävnds ofta i kombination med Fjärr/Flood extraljus.
Kombinations-ljusbild med inslag utav både pencil och flood. Det absolut vanligaste alternativet i Sverige där vi har både motorvägar där man vill ha en lång ljusbild men också mycket skogar och slingriga småvägar där man föredrar en bredare ljusbild ner i dikeskanterna.
-
Hur vet jag om min bil har CAN-bus?
CAN-bus står för "Controller Area Network" och är en typ av databuss som används i moderna fordon för att möjliggöra kommunikation mellan olika elektroniska enheter i bilen.
För att ta reda på om ditt fordon har CAN-bus eller inte, kan du göra följande:
- Kolla i fordonets bruksanvisning eller servicebok för att se om det nämns något om CAN-bus.
- Fråga en kvalificerad mekaniker eller fordonsexpert om ditt fordon har CAN-bus. De borde kunna ge dig information om vilka typer av kommunikationsprotokoll som används i ditt fordon.
- Kontrollera om ditt fordon har en OBD-II-port (On-Board Diagnostics II). Om det gör det, så använder det troligen CAN-bus. CAN-bus är det vanligaste kommunikationsprotokollet som används i OBD-II-system.
- Om ditt fordon har en modern instrumentbräda med digitala mätare, är chansen större att det använder CAN-bus. CAN-bus möjliggör för olika system att kommunicera med varandra och tillåter enklare och mer sofistikerad hantering av fordonets elektronik och prestanda.
För att vara säker på om din bil har CAN-bus kan du försöka hitta information i fordonets manual eller kontakta en auktoriserad verkstad för att få mer information. Du kan också försöka identifiera typen av anslutning som finns i din bil, som vanligtvis brukar vara OBD-II-porten (On-Board Diagnostic port) som finns på de flesta bilar som tillverkats efter 1996.
Om din bil har en OBD-II-port är det mycket sannolikt att den har CAN-bus eftersom detta är den typ av anslutning som används för kommunikation med OBD-II-diagnostikverktyg som ofta är utformade för att fungera med CAN-bus-protokollet.
Men om du är osäker på om din bil har CAN-bus eller inte, är det alltid bäst att kontakta en auktoriserad verkstad eller en mekaniker för att få mer information. Ibland går det även att hitta de tekniska specifikationer och dokumentation för din bil hos tillverkare.