Motorolja

Tips!

Fyll i ditt reg.nummer så hittar vi rätt Motorolja

Sök utan reg.nummer
Sök med reg.nummer istället

Loading...
Söker...

Kategori
Filter
LIQUI MOLY 3-6 dagar

Motorolja Rasenmäher-Öl SAE 30

127 kr
Ca marknadspris: 157 kr
Du sparar: 30 kr
Till produkt
LIQUI MOLY 3-6 dagar

Motorolja 2-Takt Motoroil, selbstmischen

163 kr
Ca marknadspris: 193 kr
Du sparar: 30 kr
Till produkt
LIQUI MOLY 3-6 dagar

Motorolja Motorbike 2T Synth Scooter Str

244 kr
Ca marknadspris: 274 kr
Du sparar: 30 kr
Till produkt

Om Mekster.se

mekster.se säljer bilreservdelar, biltillbehör, verktyg, bilvård och olja i alla prisklasser. Oavsett prisklass på produkt så har vi mängder med högkvalitativa produkter till konkurrenskraftiga priser.

Läs mer om Mekster.se

Smörj din motor med motorolja

Vad är motorolja?

Motorolja är ett smörjmedel till förbränningsmotorer. En motorolja måste alltid vara flytande så att den går att pumpas vid en låg temperatur och samtidigt kunna bilda en smörjning vid hög temperatur. Man kan säga att motorolja har fem stycken huvuduppgifter.

 • Oljan smörjer motorns delar och gör att motorn kan arbeta friktionsfritt och slippa undan slitage som sker då metall nöter mot en annan metall.

 • Motoroljan håller motorn fri från skadliga avfallsämnen och fungerar som ett rengöringsmedel. När du har haft samma olja i en bil under en längre period kan du se att oljan blivit mörkare utav att tagit upp sotpartiklar.

 • Motoroljan har en kylfunktion som gör att oljan transporterar bort värme.

 • Oljan skyddar motorns inre delar mot korrosion (rost).

 • Oljan minskar vibrationerna i motorn och det i sin tur gör att man dämpar motorljudet.

 • Varför byta olja?

  Som tidigare nämnt så har motoroljan en rengöringsfunktion, under tiden så samlar oljan upp sotpartiklar och andra avfallsämnen och får därmed sämre flytförmåga, kylförmåga och smörjförmåga. Oftast när man byter motorolja så väljer man också att byta oljefilter, I oljefiltret samlas smuts och biprodukter. Genom att byta oljefilter på samma gång så håller du motorn i bästa kondition.


  När Ska man byta olja?

  Alla biltillverkare anger en rekommenderad serviceintervall för att uppnå rätt skydd och prestanda i oljan. Du kan hitta rekommenderad intervall för oljebyte för just din bil i handboken som du oftast hittar i handskfacket. Innan en bil är inkörd så kan intervallerna variera och du kan behöva byta oljan oftare än när motorn är inkörd. Något som också kan bidra till att man behöver byta olja oftare är om man har en aggressiv körstil eller om bilen används på ett sätt som inte räknas som daglig körning tillexempel att man ofta står still i långa bilköer.


  Long life olja

  Longlife olja kom under 1990-talet och betyder att oljan har en längre bytesintervall. Innan du väljer en longlife olja så är det viktigt att kolla i bilens instruktionsbok vad tillverkaren föreskriver.


  Välj rätt olja

  Det är viktigt att alltid använda en olja som har samma specifikationer som din biltillverkare har angett. Det kan vara svårt att veta vilken olja man ska välja, Låt oss hjälpa dig, Skriv in ditt registreringsnummer i vårat regnummer sök så tar vi fram oljan som passar din bil bäst. Ett tips kan vara att alltid ha en dunk motorolja hemma ifall du skulle behöva fylla på eller glömma vilken olja det är som passar din bil.


  Kontrollera oljan

  Både gamla och nya bilar förbrukar olja, därför är det bra att ta för vana att alltid kontrollera oljan när man tankar bilen eller fyller på spolarvätska. För att kontrollera motoroljan så gör du följande:


 • Stäng av motorn

 • Vänta några minuter för att oljan ska hinna cirkulera klart i motorn

 • Dra ur oljestickan

 • Torka av oljestickan med papper och sätt tillbaka den hela vägen ner.

 • Dra upp stickan igen och kontrollera hur mycket du behöver fylla på genom att läsa av stickan. Vanligast är att det ryms ungefär 1 liter olja mellan det övre och undre strecket på stickan.