Domkrafter

En domkraft används för att lyfta tunga saker över en kortare distans, utmärkt för att lyfta fordon för olika typer av underhåll, exempelvis däckbyten och annat. En domkraft kan finnas i olika utföranden. De vanligaste typerna av domkrafter är garagedomkrafter, pelardomkrafter och mekaniska domkrafter.
Grid
sort-descending

Items 1-12 of 26

Hur fungerar en domkraft?

En domkraft är viktigt att använda sig av då det tillåter dig att lyfta upp en bil utan att använda allt för mycket kraft. Det är en viktig del vid korta arbeten under bilen eller vid däckbyte om man byter sina egna däck.

För att använda domkraften placerar du helt enkelt delen med lyftplattan under bilen och lyfter sedan sakta bilen på så vis, för att sänka bilen igen så lättar du helt enkelt på trycket på domkraften.

Vart placerar man domkraften?

Den exakta placeringen av domkraften skiljer sig mellan olika modeller av bilar. Det är dock vanligt att det finns en markering på plasttäckningen på bilen i form av en triangel. Annars brukar det stå med i bilens handbok vart de exakta punkterna för att använda domkraften finns för just den modellen.

Vilken olja har man i en domkraft?

Det är oftast hydraulolja som behövs till en domkraft, du kan hitta hydraulolja här. Olika typer av domkrafter kan kräva olika typer av viskositet, men det är generellt inte allt för känsligt när det gäller just domkrafter. För att fylla på olja är det helt enkelt att hälla i den nya oljan, du behöver alltså inte tömma eventuell kvarvarande olja först.

Vilka typer av domkrafter finns det?

Garagedomkraft

En garagedomkraft är ofta en lite rejälare domkraft som är hydraulisk och kan lyfta rejält tunga vikter. Garagedomkraften är oftast utrustad med hjul som gör att du kan förflytta den på ett enkelt sätt, faktiskt något som krävs då domkraften i sig kan väga upp emot 50 kg bara domkraften i sig. Finare modellar kan ha hjul i gummi eller nylon för att bli tystare när de förs över garagegolvet. När man pumpar så höjs en arm med hjälp av hydrauliken och längst fram på "armen" finns en "sadel" som du för mot bilens domkraftpunkter. Dessa punkter är ofta en liten puck som du ska lyfta bilen mot för att inte skada karossen.

Pelardomkraft

Pelardomkraften är en liten och lättförvarad domkraft som också använder hydraulisk lyftkraft. Perfekt för dig som vill ha en domkraft med dig i bilen eller som har begränsat med utrymme i ditt garage. Pelardomkraften utmärker sig ofta genom att kunna lyfta extremt tungt för sin nätta storlek, detta på grund av att den lyfter rakt uppåt.

Saxdomkraft

Saxdomkraften är en traditionell domkraft som vevas upp mekaniskt. Denna har ofta lite lägre lyftkapacitet på grund av att den är helt mekanisk. Saxdomkraften är en bra lösning för dig som inte lyfter upp bilen regelbundet och vill ha en billig lösning, fungerar när man exempelvis ska byta hjul.