Bromsbelägg

Är din bil i behov av nya bromsbelägg? Här på mekster.se finner du ett stort utbud av bromsbelägg till de allra flesta bilmodeller. Viktigt för dig att komma ihåg är att du aldrig bör vänta med att byta bromsbelägg om det endast återstår två mm av bromsbelägget och att du måste byta samtidigt på båda sidorna för att få en jämn bromsverkan. Lycka till med bytet av bromsbeläggen!

Vanliga frågor

Grid
sort-descending

Byte av bromsbelägg? Inga problem! Vi har bromsbeläggssatser till riktigt bra priser!

Byta bromsbelägg billigt

Är du i behov av nya bromsbelägg så har vi ett stort utbud av bromsbelägg billigt och med fokus på kvalitet. Vår ambition är att göra det enkelt för dig att hitta rätt bromsklossar utifrån dina önskemål, och din bils specifika behov. Sök fram bromsbelägg till din bil med hjälp av regnummer på bilen.

Hur fungerar ett bromsbelägg?

Bromsar är en särskilt viktig del av bilen, då de används för att bromsa eller stoppa ett hjuls rotation. De fungerar genom att omvandla kinetisk energi till termisk energi i form av värme. I praktiken innebär det att bromsarna på mekanisk väg hindrar bilens framfart, vilket i sin tur skapar värme. Därför måste bromsbeläggen tåla oerhört höga nivåer av hetta.

Vad är bromsbelägg tillverkade av?

Bromsbelägg tillverkas numera av en mängd olika material, och har ibland en kombination av organiska sammansättningar som metallföreningar. Oavsett material fungerar de däremot som ett sorts mellanlager mellan bromsskivan och bromsoket. Bromsbelägg skapar en väldigt påtaglig nivå av friktion för att bromsa och begränsa hastigheten. Om beläggen inte är i bra skick så riskerar däremot övriga komponenter att ta skada, och man löper även risk för att helt enkelt inte kunna bromsa.

Vad är ett bromsbelägg?

Kärt barn har många namn, bromsbelägg kan även kallas bromsklots, bromsklossar och liknande, men bromsbelägg är den rätta benämningen.

Ett bromsbelägg består av två till tre delar, en bromssko och ett fastlimmat friktionsbelägg eller bromsbelägg som det även kallas, Ibland kan det även finnas gummi mellan belägget och metallplattan för att minska vibrationer. Bromsbeläggen pressas mot skivbromsen och skapar friktion som i sin tur gör att bilen bromsas. Som med allt annat som skapar friktion så slits det. Bromsbelägget är inget undantag. Vid varje inbromsning så slits bromsbelägget lite och det är därför viktigt att alltid se till att bromsbeläggen är i bra skick. Friktionsbelägget har en tjock hård yta för att kunna tåla högt tryck och höga temperaturer.


Byta bromsbelägg

Man brukar i regel säga att bromsbeläggen bör bytas när 2mm återstår av belägget. När du byter belägg så är det viktigt att man byter båda sidorna samtidigt för att få en jämn bromsverkan. Bromsbeläggen fästs oftast med hjälp av monteringsdetaljer dessa brukar följa med i en bromsbeläggssats och vi rekommenderar att du byter dessa i samband med att bromsbeläggen byts ut. Monteringsdetaljerna byts för att bromsbeläggen inte ska låsa sig mot bromsskivan och slita på både den och de nya bromsbeläggen i onödan.

Slitna bromsbelägg? Lämna bilen hemma!

Kör aldrig en bil med bromsbelägg som inte är funktionsdugliga. Bromsbelägg är utan tvekan en oerhört viktig säkerhetskomponent på alla fordon. De hjälper till att stoppa fordonet och reglera dess hastighet genom att skapa mekanisk friktion. Vad som är unikt med bromsbelägg är att de är tillverkade av material som är särskilt framtagna för att tåla höga temperaturer, och på så sätt ge optimal bromsprestanda.

Bromsbeläggen stannar bilen med friktion

I och med att bromsbeläggens uppgift är att använda friktion för att begränsa hastigheten så kan det innebära stora risker om beläggen inte är i bästa möjliga skick. Därför måste bromsbeläggen bytas ut när de börjar bli utslitna, när de helt enkelt gått sönder eller när de börjar bli tillräckligt gamla. Att byta ut dem är därför en viktig del av det rutinmässiga bilunderhållet, eftersom det hjälper till att säkerställa att din bil är säker för såväl dig själv och medpassagerare, som övriga personer på vägarna. Slitna bromsbelägg är helt enkelt ett problem, och att byta bromsbelägg kommer förr eller senare bli ett måste.

Köp bromsbelägg på nätet

Kärt barn har många namn, bromsbelägg kan även kallas bromsklots, bromsklossar och liknande, men bromsbelägg är den rätta benämningen. Här hittar ni ett brett utbud av bromsklossar och övriga komponenter för bromssystemet. Vi strävar alltid efter att ge våra kunder största möjliga valuta för pengarna, och göra det enkelt att få tillgång till kvalitetsprodukter utan att behöva betala mer än nödvändigt. Att säkerställa tillgång till kvalitativa bromsbelägg är därför en självklarhet för oss, och vi fortsätter ständigt att bredda utbudet för att kunna tillhandahålla alternativ till så många olika bilmodeller som möjligt. Alltid med särskilt öga för kvalitet, och en ambition att alltid leva upp till våra kunders förväntningar.