Bromsvätska

För att se till att din bil stannar på ett säkert sätt och att du kan köra med förtroende är det viktigt att du använder en högkvalitativ bromsvätska. Här hos oss hittar du ett brett utbud av högkvalitativa DOT3-, DOT4- och DOT5-bromsvätskor till konkurrenskraftiga priser.

Genom att ange ditt registreringsnummer blir det enkelt och bekvämt för dig att hitta rätt bromsvätska som passar just din bil. Vi erbjuder bromsvätskor från välkända varumärken så som Castrol och MPM. Kör säkert bakom ratten och fyll på bromsvätskan idag!

Vanliga frågor

sort-descending

Items 1-12 of 27

Bromsvätska till din bil hittar du hos mekster.se

Behöver du bromsvätska till din bils bromssystem? Då har du kommit till rätt ställe, här hittar du nämligen bromsvätska till de allra flesta bilmodeller till riktigt bra priser. Här hittar du DOT4 bromsvätska, DOT5, DOT3 och DOT 5.1 med flera. Att ha rätt nivå av Bromsvätska är viktigt för att bilens bromsar ska fungera som de ska. Bromsvätskan pressas till bromscylindrarna som i sin tur trycker bromsbeläggen mot bromsskivan. Bromsvätskan smörjer även packningarna och andra ytor i det hydrauliska bromssystemet. Det är viktigt att man använder rätt bromsvätska för sitt bromssystem, om du är osäker på vilken bromsvätska din bil har kan du alltid kolla i din bils manual. Den vanligaste bromsvätskan i dagens bilar är däremot DOT4.

Vad ska jag har för bromsvätska?

För att avgöra vilken bromsvätska som är rätt för din bil, är det viktigt att följa tillverkarens specifikationer. Bromsvätskor är indelade i olika klasser, som DOT 3, DOT 4, och DOT 5.1, baserat på deras kemiska sammansättning och kokpunktsegenskaper. Det första steget för att välja rätt bromsvätska är att konsultera bilens användarhandbok, där tillverkaren anger den rekommenderade typen för just din modell. Om du är osäker kan du även högst upp på kategorin ange ditt registreringsnummer. När du sedan skrivit in regnummer i vår smarta regnr-box högre upp på sidan kommer endast de bromsvätskor som passar din bil att visas i produktlistningen. Därifrån är det bara att välja en baserat på hur mycket bromsvätska du behöver, vi har allt från 0,25 – 20 liter.

Vi säljer bromsvätska från de kända varumärkena ProMeister, Bosch, MPM & Castrol.

Varför bromsvätska är viktigt

Bromsvätskan spelar en central roll i bilens bromssystem genom att överföra kraften från bromspedalen till bromsarna vid hjulen. Denna hydrauliska vätska måste vara i gott skick för att säkerställa effektiv och pålitlig bromsverkan. Bromsvätska har dessutom en skyddande funktion genom att den smörjer systemet och förhindrar korrosion.

Hur du vet att du har för lite bromsvätska?

En tydlig indikator på låg bromsvätskenivå är bromsvätska symbolen på instrumentbrädan som tänds. Detta kan betyda att vätskenivån är under det rekommenderade eller att det finns ett läckage i systemet. Regelbundna visuella kontroller av bromsvätskebehållaren i motorutrymmet är också viktiga för att säkerställa att nivån ligger inom säkra gränser.

Hur ofta ska jag byta bromsvätska?

Det rekommenderas att bromsvätskan byts ut vartannat till vart tredje år, beroende på bilens tillverkarens specifikationer och användningsförhållanden. Denna tidsram är en allmän rekommendation eftersom bromsvätskans förmåga att absorbera fukt gör att dess prestanda försämras över tid. För vissa fordon kan tillverkaren ange en specifik körsträcka som en del av underhållsschemat, vilket också bör följas. Att regelbundet byta bromsvätska är nödvändigt för att bibehålla bromssystemets integritet och förarens säkerhet.

Varför ska jag byta bromsvätska?

Anledningen till att bromsvätska behöver bytas är dess hygroskopiska natur; den har förmågan att absorbera fukt från omgivningen. Denna egenskap kan leda till att vattenhalten i vätskan ökar över tid, vilket i sin tur sänker vätskans kokpunkt. En lägre kokpunkt ökar risken för att bromsvätskan börjar koka under intensiv bromsning, vilket kan skapa ångbubblor i systemet och därmed minska bromseffekten betydligt. Dessutom kan fukt i systemet leda till korrosion av bromskomponenterna och försämra systemets övergripande prestanda. Regelbundna byten av bromsvätska säkerställer att bromssystemet fungerar optimalt och minskar risken för dyra reparationer i framtiden.

Fylla på bromsvätska

Att fylla på bromsvätska är relativt enkelt. Lokalisera bromsvätskebehållaren i motorutrymmet, kontrollera nivån och fyll på vid behov upp till den markerade "Max"-linjen med rätt typ av bromsvätska. Kom dock ihåg att om behovet av att fylla på uppstår ofta, kan det vara ett tecken på läckage eller andra problem som behöver åtgärdas av en professionell.

Utföra bromsvätskebyte

Bytet av bromsvätska kräver noggrannhet och kan innebära en viss teknisk komplexitet, inklusive dränering av det gamla och fyllning av ny vätska samtidigt som man undviker luft i systemet. För den som inte har erfarenhet av bilunderhåll kan det vara klokt att överlåta detta arbete till en bilverkstad.

Regelbundet underhåll av bromsvätskan är en kritisk del av fordonets övergripande säkerhet. Genom att förstå när och hur man kontrollerar, fyller på och byter bromsvätska, kan du säkerställa att ditt bromssystem fungerar optimalt. Kom ihåg att använda rätt typ av bromsvätska och vid tveksamheter konsultera handboken eller kontakta vår kundtjänst.