Kylarvätska

För att din motor ska må bra och inte överhettas behöver din bil kylarvätska. Kylarvätskan bör du åtminstone kolla en gång om året och fylla på om det skulle behövas. Du hittar ny kylarvätska till din bil med riktigt bra kvalitet till låga priser här på mekster.se

sort-descending

Items 1-12 of 19

Kylarvätska och glykol

Kylvätska åsyftar typiskt sett ett ämne som används för att endera sänka temperaturen eller hålla temperaturen på en jämn nivå. En av kylvätskans viktigaste funktioner är att säkerställa att temperaturen aldrig kokpunkten. I många fall så används numera även kylvätska för att överföra värme från en plats till en annan, i syfte att uppnå bättre värmemässig stabilitet. Glykol är ett väldigt vanligt tillskott i kylarvätska då det säkerställer avsevärt mycket högre temperaturstabilitet än enbart vatten.

Att ha rätt mängd och typ av kylarvätska är viktigt av ett stort antal anledningar. Inte bara säkerställer det rätt kylning, utan ser även till att korrosion och eventuella restprodukter hanteras på rätt sätt. Därför är valet av kylarvätska även viktigt för att bilen ska fungera så bra som möjligt. På många sätt är det en billig investering som gör mycket för bilens framtida skick och funktion.

Rätt kylarvätska

Men var fyller man på kylarvätska? I vanliga fall så är behållaren för kylarvätska förhållandevis väl synlig under motorhuven. Denna behållare kallas ofta för expansionskärl. Något som däremot är viktigt är att aldrig fylla på med kylarvätska som överstiger max-strecket i kärlet. Syftet med denna gräns är att det inte ska uppstå övertryck.

Vilken färg på kylarvätska?

Vilken kylarvätska bör man använda? Och kan glykol verkligen skilja sig åt? Det som i grund och botten är etylenglykol förekommer vanligtvis som blå, röd, gul grön eller orange glykol. Vad som skiljer dem åt handlar om vilka tillsatser av organiska syror som har skett. I detta hänseende kan blå ses som något utav ursprungsvarianten. Den innehåller tillsatser som förhindrar korrosion och rostbildning, medan övriga blandningar även har särskilda tillsatser för att hantera eventuella restprodukter. Du kan hitta i bilens instruktionsbok vilken färg på glykol eller kylarvätska som lämpar sig för just din bil.

Kontrollera nivån

Fylla på kylarvätska hur ofta? Det är definitivt en vanligt förekommande fråga. Allra enklast är att regelbundet kontrollera huruvida behållaren har en mängd som överstiger strecket för lägsta nivå, och understiger max-strecket. Numera är det väldigt vanligt att en indikatorlampa tänds på instrumentpanelen när det börjar bli dags att fylla på. Ser man en kylarvätska symbol så är det definitivt dags för påfyllnad.

symbol_kylarvatska

Viktigt att komma ihåg är att det är minst lika viktigt att ha undvika för låg nivå av kylarvätska, som det är att undvika för stor mängd kylarvätska i behållaren. Hos oss hittar du ett stort antal olika kylarvätskor till förmånlig prissättning. Ett enkelt sätt för oss att se till så alla våra kunder får precis den kylarvätska som de efterfrågar. I tider då många har höga förväntningar på biltillbehör så är det en självklarhet för oss att ständigt utöka och säkerställa ett både lämpligt och omväxlande utbud.

Köp kylarvätska online

Är din bil i behov av ny kylarvätska? Då har du kommit till rätt ställe. Här på mekster.se finner du kylarvätska till din bil. Kylarvätska används för att kyla ner din motor och motverka överhettning. Det är mycket viktigt för motorns funktion att du har rätt nivå med kylarvätska för att undvika att problem uppstår i motorn. En motor med för lite kylarvätska gör att temperaturen blir så pass hög att värmen kan slita på rörliga delar. Se därför till att du alltid har tillräckligt med kylarvätska så din bild motor mår bra. Kylarvätskan reducerar och fördelar den värme som uppstår när motorn arbetar för att motorn ska hålla en så jämn temperatur som möjligt. Kylarvätska består av både glykol och vatten. Glykolen har till uppgift att sänka fryspunkten och höja kokpunkten. Kylarvätskan bör du kontrollera årligen för att försäkra dig om att den har rätt nivå.