Snökedjor

Ett par snökedjor kan hjälpa dig på vägar där det är riktigt svårt att få ett bra grepp. De ersätter däremot inte vinterdäcken men är ett extremt bra komplement vill hala och svåra underlag. Här på mekster.se hittar du dina nya snökedjor till din bil!

sort-descending

Items 1-12 of 42

Snökedjor till bilen

Snökedjorna är en på sätt och vis enkel anordning som gör stor nytta enbart genom att fästas på bilens däck. Traditionellt sett så har de använts för att ge bättre grepp på hala och svåra ytor som snö, is och i många fall även lera.

Numera så anses snökedjor inte alltid vara nödvändiga, då vinterdäck med eller utan dubb enligt många ger fullgott skydd. Däremot är det på många håll i Europa lag på att bilar ska ha snökedjor tillgängliga under vinterfärd. Anledning är att de i många fall kan säkerställa den nivå av extra grepp som krävs för att ta sig vidare. Även i Sverige rekommenderas ofta att du som bor i ett område med kraftigt snöfall, eller väldigt isiga vägar, faktiskt har snökedjor tillgängliga.

Varierat utbud av snökedjor

Vi har ett ständigt växande utbud av snökedjor som gör det möjligt för alla våra kunder att få tillgång till de alternativ som bäst lämpar deras specifika behov. På så sätt kan ni alltid hitta rätt snökedjor för era däcks dimensioner. Ett enklare, säkrare och tryggare sätt att hitta rätt snökedjor.

Men hur fort får man köra med snökedjor? Och hur monterar man snökedjor? Vi har tagit en titt på några av dessa kedjors egenheter, fördelar och möjliga nackdelar.

Så fort får man köra med snökedjor

De specifika reglerna för snökedjor varierar ofta mellan olika länder. På vissa håll är de även helt och hållet förbjuda, medan de i vissa fall är obligatoriska att ha tillgängliga i bilen i samband med färd på vinterväglag. Därför rekommenderas ofta att man vid färd i Europa alltid har snökedjor tillgängliga. I Tyskland och Schweiz är det däremot endast metallkedjor certifierad i enlighet med Onorm V5117 som är tillåtna.

Hastighetsmässigt så är det däremot max 50 km/h, ingen hastighetsbegränsning eller hastighet utifrån förmåga som råder. Som tumregel bör man därför hålla sig till 50 km/h i samband med användandet av snökedjor.

Hur monterar man snökedjor?

Även om det finns vissa undantag så kan de flesta bilar använda snökedjor. Åtminstone så länge man väljer kedjor utifrån förutsättningarna. I visas fall man utrymmesbegränsningar kring däck och hjulhus innebära att man behöver välja särskilt smala kedjor.

När man monterar snökedjor så ska man alltid se till att montera dem på de drivande hjulen. Anledningen är att det är dessa som behöver få fäste. Även om monteringsanvisningarna kan skilja sig åt mellan modeller, så är det allra vanligast att de placeras på marken runt hjulet och sedan placeras runt däcket. Ibland kan snökedjorna behöva efterspännas. Man bör alltid se till att montera i enlighet med de medföljande instruktionerna.

Smarta snökedjor till dina vinterdäck

Snökedjor ersätter inte vinterdäcken. De ska användas på vägar där dubbdäck inte kan få grepp, kanske i situationer där bilen fastnat och inte kommer loss. En snökedja kan vara pillrig att montera på, men när de väl är på plats kommer bilen fram på de flesta is- och snövägar. Se dock till att kedjan passar till däckets dimension. Du ska inte köra med snökedjor på en väg som saknar snö, det sliter både på kedjor och väg.

När snön och kylan kommer så blir det väldigt ofta halt och slirigt. Med snökedjor kan du enkelt förbättra fästet och slippa slira med bilen när du ska iväg eller uppför hala branter. snökedjor är också väldigt bra att ha med sig i bilen under de snöiga månaderna. Ifall du skulle köra fast kan dessa nämligen hjälpa dig att komma loss. Hos mekster.se hittar du snökedjor och antisladdutrustning med hög kvalitet till bra priser!