10% rabatt på all bilvård med rabattkod!

Använd rabattkod:

Hjulbult & hjulmutter

På jakt efter nya hjulbultar till din bil? Inga problem! Du hittar dina nya hjulbultar här till riktigt bra priser.

Hur hårt drar man åt hjulbult?

Hjulbult, pinnbult eller hjulmutter som det ibland kallas, är vad som fäster däcken vid fordonet. Det är alltså det som du lossar när du ska byta däck på din bil exempelvis. Trots att många är bekanta med hjulbultar, så finns det många olika åsikter om hur hårt man ska dra åt de. Det rekommenderas att helt enkelt dra åt de så hårt du kan, medans du försäkrar dig om att du kan lossa de vid behov.

Bästa ordning att dra åt hjulbultar

Det bästa är att arbeta i ett kors-och-tvärs mönster när du drar åt hjulbultar. Det bästa är att börja med att dra åt bultarna tillräckligt så att de inte lossnar på egen hand. Sedan dra åt en mutter och därefter hoppa mittemot den för att dra åt nästa. På så vis ser du till att inte råka ut för obalans eller att dra åt hjulet snett.

Hur mäter man hjulbult mönster?

Ett "bultmönster" är i huvudsak diametern på "bultcirkeln". I grund och botten är bultmönstret för ett hjul diametern på cirkeln som bulthålen borras på. Det enklaste sättet är att mäta från mitten av ett av mutterhålen, till mitten på det mutterhål som sitter direkt mittemot den. Denna metod fungerar på hjul som sitter med 4, 5 och 6 muttrar och är därför den smidigaste metoden att använda sig av.

Bra att veta om hjulmutter

Alla som åker bil på vägen varje dag bör få sina hjulmuttrar åtdragna regelbundet. Bilklubbar rekommenderar att du kontrollerar muttrarnas placering efter 50 till 100 kilometer och drar åt dem när det behövs. Anledningen till detta är att hjulbultarna kan lossna med tiden, vilket innebär att hjulet inte längre sitter så hårt som det borde. Bildäck utsätts trots allt för stora påfrestningar på vägen. Du kan förhindra detta genom att dra åt  med en momentnyckel vid behov.

Stort utbud av hjulbultar och pinnbultar

Här hittar du hjulbultar, även kallat pinnbultar och hjulmuttrar till din bil. Hjulbultarna är det som håller ihop hjulet mot bilens nav. Vi rekommenderar att man drar åt dessa enligt det moment som finns föreskrivet till din bil och ej mer än detta. Observera att om du har aluminiumfälgar rekommenderas det att man efterdrar dessa efter cirka 100 km körning. Kom ihåg att hjulbultarna kan skilja i storlek beroende på om du har olika fälgar till dina sommar och vinterdäck, se därför till så att du inte förväxlar dem.

Att tänka på när du drar åt hjulmuttrarna

Vid ett hjulbyte finns det en del saker du bör tänka på när det kommer till hjulbultarna. Se till så att använder rätt verktyg så att du inte orsakar skada på hjulbultarna. Försök att undvika så att hjulbultarna inte blir smutsiga eftersom detta i förlängningen kan orsaka stor skada.

Om du inte har koll på dina hjulbultars längd eller diameter så är det inga problem. Du hittar dem enkelt ändå här på mekster.se Det enda du behöver göra för att hitta rätt hjulbultar till din bil är att fylla i ditt registreringsnummer i regnr-boxen. Genom att göra detta visas nämligen endast de hjulbultar som passar just din bil.