Den stora lampguiden - Så väljer du rätt glödlampor för ditt hel, halv eller extraljus!

Det finns mängder med glödlampor idag, och de är utformade på olika sätt för att uppnå olika egenskaper!

Vilken glödlampa ska jag ha till bilen?

Dåligt ljus på din bil? Oroa dig inte, det finns lösningar! Men hur ska jag tänka när jag byter glödlampor på bilen? Hur starka lampor är jag i behov av? Desto starkare lampor, desto tunnare tråd i regel. Detta resulterar också i att de starkare lamporna med tunnare tråd har en kortare livslängd. Det finns även alternativ som är någonstans i mitten men även de som bara ändrar kelvin på lampan (hur vitt eller gult) det lyser. Vilket också kan göra att vi uppfattar det ljusare eller mörkare. I denna guiden vägleder vi dig genom belysningsdjungeln. Observera att ljusangivelser om ökat ljus är från leverantören och inte uppmätt av mekster.

OSRAM VS Philips

OSRAM eller Philips? Det är den stora frågan som många ställer sig! Faktum är att det är en av de vanligaste frågorna vi får när det kommer till glödlampor. Vilka är bäst egentligen? Nu kanske dom flesta hade hoppats på en slutgiltig dom som bringar klarhet i denna eviga fråga! Dessvärre finns det ingen solklar vinnare, både OSRAM och Philips tillverkar extremt högkvalitativa glödlampor. Och det kanske tråkiga och diplomatiska svaret från oss brukar vara att man ska gå på det man själv föredrar. Har du ingen favorit? Välj den som är billigast för stunden eller matchar dina kriterier bäst! Priserna varierar nämligen löpande utifrån valutakurser och liknande, ibland kan det ena varumärke ligga bättre i pris än det andra och tvärtom!

Vad vill du få ut från din lampa? Välj nedan:


Maximera ljuset - upp till 150% mer ljus

Är din belysning under all kritik? Då kanske OSRAM Night Breaker Laser eller Philips Racing Vision är rätt lampa för dig. Men tänk på att denna lampa förbättrar ljuset så pass mycket att man varit tvungen att göra tråden tunn, med andra ord är livslängden på någon av lamporna inte superimponerande. Kanske inget större problem för den som trivs med att meka, men desto mer omständigt för den som inte älskar att att skruva med bilen!

Fördelar och nackdelar med +150% ljus

 • + Upp till 150% mer ljus
 • + Längre ljuskägla
 • + Vitare ljus som ger bättre sikt
 • + Fullt godkända för besiktning
 • - Kortare livslängd
 • - Risk för att blända mottrafikanter
 • - Dyrare än traditionella lampor

Alternativ?

Med dessa lampor kan du behöva byta lampan upp till en gång per säsong, kanske väl mycket för de flestas smak! Men det finns ett bra alternativ, och det är OSRAM Night Breaker Unlimited och Philips X-treme Vision som också ger rejält med ljus, nämligen upp till 130% mer ljus och där du inte behöver byta lampan allt lika ofta.

Se alla extremt starka glödlampor

Mycket ljus och ordinär livslängd - 100% - 130% mer ljus

Är din belysning i behov av en uppgradering? X-treme Vision och Night Breaker Silver är ett ypperligt alternativ för dig som inte är beredd att tumma allt för mycket på livslängden på glödlamporna men ändå behöver en uppgradering ljusmässigt. Detta är det vanligaste konsumentsegmentet för dom som vill uppgradera sin belysning.

Philips X-treme Vision eller OSRAM Night Breaker Silver

Eftersom detta är en återkommande fråga så ska vi försöka reda ut om OSRAM eller Philips är bäst i just detta segment. I labratorietester har det visat sig att uppmätta ökade ljusfördelningen är mer eller mindre densamma, däremot kan man se att Osram Night Breaker Silver har en längre räckvidd. Då är valet enkelt kanske du tänker? Nej riktigt så lätt var det inte den här gången heller, för X-treme Vision har visat sig ha en längre brinntid. Däremot verkar det som att har löst detta problem genom att gå från +130% mer ljus till +100% ljus (enligt dem själva) på den senaste Night Breaker Silver, kanske just för att lösa ovanstående problem med brinntiden? Ett rimligt antagande är även att räckvidden nu gått ner till densamma som X-treme Vision och att de är extremt likvärda i slutändan ändå!

Fördelar och nackdelar med +100% till 130% mer ljus

 • + Upp till 130% mer ljus
 • + Längre ljuskägla
 • + Relativt lång livslängd
 • + Fullt godkända för besiktning
 • - Kortare livslängd än standard-lampor
 • - Dyrare än traditionella lampor

Alternativ?

 • För mer ljus - Gå välj istället Racing Vision eller Night Breaker Laser
 • För ett blåaktigt / vitare ljus välj Osram Cool Blue intense eller Philips White Vision
 • För längre livslängd välj istället original-serierna
Se alla +100% glödlampor

Blått / vitt-ljus som ersätter det gulaktiga ljuset

Det blåa / vita-ljsuet kan ofta uppfattas som ljusare än det gulaktiga ljsuet trots att det kanske mäter upp samma ljusmängd. Men det är däremot högst individuellt från ögon till ögon. Det blå/vita-ljuset ger en sportig och modern look som gör att bilen rent av kanske se modernare ut än vad den faktiskt är!

Philips VS Osram

Philips WhiteVision har en mer klarvit ljusbild (LED-look) än OSRAM Cool Blue Intense som har en lite mer blåaktigt ljus (Xenon-look). Detta beror på att Philips valt att lägga sin lampa på 3700 Kelvin medan Osram gått upp till hela 4200 Klevin. Philips White Vision kan de enligt dem själva ge +60% mer ljus jämförbart med OSRAMS +20% på Cool Blue Intense. Vill du däremot ha en Philips-lampa med hela 4200 Kelvin så som OSRAM har så finns det faktiskt ett alternativ, nämligen Philips WhiteVision Ultra som också påstår sig kunna ge +60% mer ljus än original-lamporna.

Fördelar och nackdelar med Xenon- / LED-look

 • + Uppfattas ofta som ljusare för ögat
 • + Upp till +20+ till +60% mer ljus
 • + Fullt godkända för besiktning
 • + Påverkar inte livslängden nämnvärt
 • - Dyrare än standard-lampor
 • - Risk för att blända mottrafikanter
Se alla vita / blå-lampor

LongLife för maximal livslängd

Om dina strålkastare har bra reflektorer och du inte är i något behov av att utöka ljusmängden så brukar ett par LongLife-lampor vara ett favoritval! De lyser i regel lika bra som original-lamporna men ger en betydligt längre livslängd. Med andra ord ett mer hållbart val både för din bil och miljön. LongLife-lamporna är ofta mycket mer motståndskraftiga mot fukt och vibrationer.

Dåligt ljus i LongLife-lampor?

Nej! En vanlig missupfattning är att LongLife-lamporna lyser sämre än original-lamporna. LongLife-lamporna är utformade så att de ska lysa minst lika bra som en standard-lampa men med en längre livslängd. Men då kanske man ställer sig frågan varför man inte alltid monterar LongLife-lampor istället för standard-lampor? Det handlar till stor del om priset, en LongLife-lampa är dyrare att producera än en standard-lampa och därav också ett dyrare slutpris till konsument.

Fördelar och nackdelar med LongLife-lampor

 • + Länge livslängd & längre intervaller mellan lamp-byten
 • + Tåligare mot fukt & vibrationer
 • + Fullt godkända för besiktning
 • + Samma ljusstyrka som standard-lampor
 • - Dyrare än standard-lampor
Se alla LongLife-lampor